Hyundai ix35 FCEV binnenkort in productie

img
23-12-12 Eind december van dit jaar start de productie van de eerste auto die rijdt op waterstof (H²): de Hyundai ix35 Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV). Dit is de eerste op waterstof gedreven auto die in massa productie wordt gemaakt. Hyundai zal tussen 2013 en 2015 nog slechts 1.000 exemplaren reproduceren maar verwacht dat dit aantal na 2015 oploopt tot ruim 10.000.

De ix35 FCEV is het resultaat van veertien jaar onderzoek en al 2 miljoen test kilometers. Hyundai heeft hiermee het maximale uit autorijden op waterstof gehaald: de auto heeft een actieradius van tot 588 kilometer op een volle tank waterstof. Inmiddels is in Amsterdam het eerste waterstoftankstation geopend en in de toekomt zullen er nog velen volgen. Een volle tank bevat 5,6 kg waterstof en tanken kost u slechts drie minuten.

Hyundai's eerste waterstof auto heeft behalve de waterstofmotor ook nog een elektromotor die 136 pk kan leveren. De accu van deze elektromotor wordt automatisch opgeladen op het moment dat u remt of van een heuvel afrijdt. Daarnaast wordt deze motor automatisch ingezet op het moment dat dit efficiƫnter is dan het rijden op de waterstofmotor. Bovendien bespaart deze Fuel Cell auto waterstof door het start-stopsysteem. De motor slaat af op het moment dat u stil staat, waardoor u geen waterstof verbruikt. De motor slaat vanzelf weer aan op het moment dat u weer weg wil rijden.

De Hyundai ix35 Fuel Cell kost op dit moment nog 68.000 euro. Hyundai streeft ernaar dat deze FCEV uiteindelijk slechts 20 procent duurder zal zijn dan de benzineversie van de Hyundai ix35.Hyundai ix35 FCEV binnenkort in productie

Reacties
Op dit artikel is nog niet gereageerd.
 

Plaats reactie

Naam:


Reactie:


Reageren

- Reageren alleen onder eigen naam;
- Geen persoonlijke gegevens in reactie plaatsen;
- Reacties moeten over het onderwerp van het artikel gaan;
- Maak gebruik van correct Nederlands taalgebruik;
- Geen spam;
- Respecteer andere bezoekers.
Door te reageren verklaart u de algemene voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te gaan.